Bol köpüklü Türk Kahvesinin nasıl demlenmesi gerektiği konusundaki detayları bulabilirsiniz

“Bol köpüklü Türk Kahvesi içmenin püf noktaları bileşenleri doğru kullanmaktan geçiyor. Sizin de içiminden keyif alacağınız pişirme yöntemini denemenizi tavsiye ederiz”

Türk Kahvesi, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen kültürümüzün en değerli parçalarından birisidir. Bilinenin aksine Türk Kahvesi, bir kahve türü değil, dünya üzerinde bilinen ve kabul gören ilk demleme yöntemidir. Günümüzde başarılı makinalarının yapılmasıyla, ideal tatlarda demlemelerin yapıldığı; geleneksel olarakta cezve içerisine kahve ve suyun koyulup pişirilmesi ile demlenen kahve, tüm dünyada Türk Kahvesi ismi ile anılır.

            – Türk Kahvesi nasıl demlenir?

  • Kahvenizin taze olduğuna emin olun ya da çekirdek kahveden kendiniz demlemeden önce öğütün.
  • İdeal kahve su oranı, 1 gr kahve için 10 mililitre su olarak kabul edilir. Bu da yaklaşık olarak bir fincan su için tepeleme bir tatlı kaşığı kahvedir.
  • Cezve’ nin içerisine önce kahve daha sonra su eklenip iyice karıştırılmalıdır.
  • İyi karıştırılmış kahve orta dereceli ateşte demlemeye bırakılır. Bu süreçte kesinlikle kahve karıştırılmaz.
  • Bir fincan için ideal demleme süresi ortalama 1:30 dakika, iki fincan için bu süre 2 dakika civarındadır. Türk Kahvesi kesinlikle kaynatılmaz, cezve de ki kahveniz kabarmaya başladığında kaynamadan ocaktan alın.
  • Kahvenizi uygun fincana servis edin, içmeden önce biraz bekleyerek telvenin dibe çökmesini bekleyin.
  • Tatları daha iyi alabilmeniz için bir yudum su içip damağınızı temizleyin ve nefis Türk Kahvenizin keyfini çıkartın. Afiyetle…

            – Türk Kahvesi demlerken nelere dikkat etmeliyiz? Demlemeyi etkileyen unsurlar nelerdir?

  • Türk Kahvesi yolculuğunun kadim yoldaşı cezve, demlemenin en önemli gerecidir. İyi bir bakır cezvenin ısıyı eşit bir şekilde dağıtması, kahvenin her noktada aynı anda demlenmesi sağlar. Böylece tat farklarının olmadığı lezzetli bir Türk Kahvesi demlemiş oluruz.
  • Demleme yaparken çekirdek kahvelerin taze öğütülmesinden yanayız. Tabi kendi yapacağınız öğütmelerde, öğütüm kalınlığını doğru ayarlamak kahvenizin lezzetini doğrudan etkileyecektir. Türk Kahvesi için yapacağınız öğütümün doğruluğunu anlamak için; parmağınızın üzerine aldığınız bir tutam kahveyi başparmağınızla geriye doğru çektiğinizde kahve parmağınıza sıvanıyorsa doğru bir öğütüm yapmışsınız demektir. Doğru öğütüm inceliğinin sayısal karşılığı ise ortalama 90-120 mikron aralığındadır.
  • İyi bir Türk Kahvesi demlemek için iyi bir kahve kadar suda önemli bir etkendir. Lezzetli bir kahve demlemenin yolu iyi bir su kullanmaktan geçiyor. Türk Kahvesi demlerken ortalama 45-55 derece su kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Demlemede kullanacağız su sıcak olursa demleme süresini kısaltacağından istenilen lezzeti alamazsınız, soğuk su kullanımı ise demleme süresini uzattığından istenilenden fazla kahve çözülmesine sebep olduğu için daha acı tatta bir kahve demlemiş olursunuz.
  • Türk Kahvesi demlerken cezveye önce kahveyi ardından suyu eklemeli ve ardından iyice karıştırıp öyle ocağa koymalısınız. Bunun nedeni önce suyu ekler sonra kahveyi eklerseniz cezve kenarında kalacak kahve parçaları yanık bir tat oluşmasına sebep olacaktır. Aynı şekilde kahvenin karıştırılmadan pişirilmesinde de aynı yanık tat oluşacaktır.
  • Demleme esnasında kahve kesinlikle karıştırılmamalıdır. Çünkü kahvenin pişirilme esnasında ki karıştırılması cezve içerisinde ki demlemenin eş zamanlı olmasını engelleyecektir. Karışan kahve bir yerde ısıya maruz kalırken bir anda soğuk kısımla temas edecek ve tat karışmasına neden olacaktır. Bu işlem her demlemenizde farklı olacağı için bir kahve demlemeniz iyi olsa dahi diğer demlemede aynı tadı alamayacaksınız.
  • Demlediğiniz her kahvenin lezzeti içine koyduğunuz sevgi ile artacaktır, bu yüzden cezvenize kahve ve su ile birlikte mutlaka sevginizi de ekleyin.